vineri, 15 ianuarie 2010

Ce ar trebui sa stii despre perioada de naparlire la pisici

Naparlirea este un proces normal in viata pisicutei tale. In general, o data cu schimbarea temperaturii, animalele isi reinnoiesc blana, pentru a o mentine in forma si a-si regla mai bine temperatura corpului in functie de sezon. De obicei, pisicile isi schimba blana de doua ori pe an: primavara – cand pierd “haina” groasa de iarna, si toamna – cand se pregateste noua blana pentru a se proteja de frig.Oricum, daca este vorba despre o pisica domestica, obisnuita cu aerul conditionat vara si cu caldura artificiala iarna, sistemul de naparlire primavara – toamna se deregleaza destul de mult, intrucat aceasta naparlire poate deveni o stare constanta. Pisicile naparlesc pentru a scapa de parul deteriorat sau mort de pe corp. Acesta poate provoca iritatii ale pielii si de aceea trebuie indepartat, fie de stapanul piscutei, fie prin procesul de schimbare al parului.Naparlirea este in general considerata un semn de sanatate la pisici, deoarece pisicile bolnave nu naparlesc. In pincipal, procesul depinde de timpul pe care pisica ta il petrece afara, sau de cat de mult timp sta in casa. Naparlirea este in mare parte influentata de lumina naturala, sau mai bine zis de cat de mult este expusa pisica la lumina soarelui intr-o zi. In plus, procesul variaza foarte mult de la o rasa la alta si de la un mod de ingrijire la altul – tinand cont de cate bai se fac, de cate ori este periat si de cat de activ este animalul.Pisicile de casa naparlesc aproape tot timpul. Cantitatea de par care este indepartata este mai mica decat la pisicile crescute afara, atat din cauza luminii artificiale, cat si din cauza controlului temperaturii in casa unde acestea traiesc.Pisicile crescute afara isi schimba blana primavara si toamna, cand zilele sunt mai lungi iar soarele lumineaza mai mult timp. Vei observa insa ca in anotimpul rece, pisicile crescute afara nu naparlesc foarte mult, deoarece organismul lor va incerca sa retina cat mai mult blana pentru a le protejata mai mult timp de temperaturile mici.

Cum sa treci cu bine peste perioada de naparlire

Naparlirea la pisici poate fi controlata prin periatul si pieptatul blanii in mod frecvent. Periatul zilnic si pieptanatul blanii inlatura parul deteriorat si mort, ajutand pisica sa-si mentina pielea si blana sanatoasa. Pisicile cu parul ingrijit si periat des tind sa naparleasca mai putin. Periatul pisicii trebuie facut usor, in perioade scurte, intr-o atmosfera pozitiva si trebuie oprit la protestele pisicii.Folosirea recompenselor poate face ca sedintele de periat sa fie placute, iar pisicii sa-i placa aceasta activitate. Cu cat o faci sa-i placa mai mult, cu atat mai dese si mai lungi pot fi sedintele de periat.Piepatanatul pisicii se va face delicat, in directia in care creste parul, pentru a aranja blana si a descurca parul incalcit.Daca blana prezinta zone care nu pot fi pieptanate din cauza buclelor si a parului incurcat, va trebui sa folosesti o foarfeca pentru a tunde acea zona. Pisicile cu parul lung vor fi pieptanate intai cu un pieptane cu dinti mai rari, apoi cu unul cu dintii mai desi. Pentru a evita ranirea pisicii, daca blana acesteia este foarte incurcata sau deteriorata, se recomanda consultarea unui medic veterinar. Indiferent daca pisica este una de rasa pura sau nu, cheia unui periat sau pieptanat eficient sta in lungimea parului si tipul de blana al felinei. O pisica cu firele de par foarte scurte, cum sunt pisicile siameze sau cele burmeze, are nevoie de foarte putin periat. La rasele cu parul des si scurt, precum pisica Americana cu parul scurt sau pisica Scottish Fold, este nevoie de o sedinta de periaj pe luna. Pisicile cu parul semi-lung trebuie sa fie pieptanate si spalate mai des, iar cele cu parul lung, de exemplu pisicile Persane, trebuie pieptanate si curatate o data la doua zile si spalate o data sau chiar de 2 ori pe saptamana.

Periatul si pieptanatul au foarte multe beneficii:

Cu cat iti perii mai des pisica si indepartezi mai mult par mort, cu atat aceasta va naparli mai putin
vei reduce riscul aparitiei nodurilor in par, mai ales in cazul pisicilor cu parul lung
vei mentine blana pisicii mai fina, fara nodurile si parul incurcat care se formeaza periodic
este un foarte bun mod de interactiune cu pisica ta, fiind o activitate prin care petreceti mai mult timp impreuna
iti permite sa urmaresti mai atent evolutia blanii si pielii pisicii tale, pentru a putea preveni eventuale iritatii sau contaminari cu diversi paraziti
Alte criterii pe care trebuie sa le urmaresti in incercarea de a face fata naparlirii este sa mentii sanatatea pisicii tale si sa-i asiguri hrana potrivita; nu uita ca are nevoi nutritionale complete pentru a se metine in forma atat la interior, cat si exterior. Exista de asemenea pe piata produse care pot fi administrate pisicii pentru a reduce din efectul naparlirii zilnice. Aceste produse se gasesc sub forma de vitamine ce contin uleiuri de peste si sunt disponibile atat la cabinetele veterinare, cat si la magazinele specializate si iti pot fi de mare ajutor. Ele contin acizi grasi Omega-3, care intaresc firele de par. De asemenea, exista diverse spray-uri care preintampina si reduc efectele naparlirii.
Daca totusi naparlirea este una consistenta si are loc pe tot parcursul unui an, atunci este posibil ca pisica sa aiba o sensibilitate la mancare sau o alergie la praf sau substante aflate in zona in care traieste. In cazurile in care parul cade excesiv, iar pisica se imbolnaveste foarte des din cauza ghemotoacelor de par care li se formeaza in stomac prin ingerare , unii veterinari recomanda ca pisica sa fie tunsa la baza pielii de 3 – 4 ori pe an. Insa in ambele cazuri ar trebui sa consulti un medic veterinar inainte de orice, pentru a putea determina cauzele naparlirii.